OFF Siperia - ZOO

Poikkeuksellisen lämmin kevät houkuttelee pihalle ja useimmat nuoret ihmiset vaikuttaisivat ainakin sosiaalisen median kuvatulvan perusteella olevan koko ajan joko puistossa tai rannalla. Mutta Mataralta Nuorten Taidetyöpajan tiloista ja nyttemmin teatteri Miilun pimeydestä saattaa kuitenkin löytää kahdeksan nuorta näyttelijää ja kaksi teknikkoa ohjaajansa Riku Suonion kanssa valmistelemassa itsenäistä produktiotaan. Jo tämä asetelma kertoo suuresta tahdosta ja innosta tehdä, mutta yhä varmemmin sitoutuminen ja tavoitteellisuus välittyi työryhmän sanoista sen tunnin aikana, jonka sain heidän treeneistään pihistää haastatteluun ja yleiseen keskusteluun teatterista ja sen tekemisen eri merkityksistä.

Monien vaiheiden jälkeen nämä nuoret teatteri-ihmiset ovat päätyneet työstämään Tove Appelgrenin muutama vuosi sitten Nuori Näyttämö -hankkeeseen kirjoittamaa ZOO -tekstiä. Nyt aikaa ensi-iltaan lasketaan enää tunneissa, mutta haastattelun aikaan tekemistä oli jäljellä vielä aikalailla, sillä lopulta ZOO pistettiin kasaan hyvin lyhyessä ajassa.

Kuva: Riku Suonio

Tukea näytelmän valmistamiseen työryhmä sai Kulttuuriklubi Siperialta rahaliikenteen pyörittämiseen, ja ohjaaja Suonio on mukana omaksi ilokseen ja halusta auttaa nuoria teatterintekijöitä. Suonion kautta mukaan on löytynyt myös kulttuurituottajaopiskelija Helena Vepsäläinen.

ZOO käynnistää Siperian uuden OFF-Siperia -konseptin, joka mahdollistaa nuorten omien produktioiden itsenäisen valmistamisen ilman, että työryhmän tarvitsee ruveta pykäämään yhdistystä pystyyn. Blogissa aiemmin julkaistussa Saatana saapuu naistenhuoneelle -jutussa Siperian työntekijä Anumaaria Tulla avaa haastattelussaan Siperian tarjoamia erilaisia harrastusmahdollisuuksia.

ZOO:n työryhmä jos joku todistaa ainakin minulle sitä, että jos kovasti tahtoo tehdä jotain ja kehittyä siinä mitä tekee, on melkein mikä vain mahdollista. Sen lisäksi, että ZOO:n nuori porukka näyttelee, ovat he itse hoitaneet paljon tuotannollisia hommia, ja esimerkiksi puvustuksen on loihtinut roolissakin nähtävä Luulia Vastamäki niin ikään roolin tekevän Lasse Järvelinin vastatessa lavastuksesta ja musiikista. Näyttämötekniikkaakin pyörittävät nuoret tekijät Valtteri Porras ja Minttu Leppälä.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että mitä enemmän nuorille ihmisille annetaan tilaa ja mahdollisuuksia tehdä sitä, mitä he itse haluavat, sitä lujempana pysyy heidän halunsa antaa itsestään siihen, mitä he sitten tekevätkään. OFF-Siperia vaikuttaa konseptina kiinnostavalta lisältä siihen, millaisia mahdollisuuksia teatterin tekemiselle tällä hetkellä Jyväskylässä jo on.

Nauhoitteella ääntelehtivät itseni lisäksi Riku Suonio, Luulia Vastamäki, Lasse Järvelin, Arja Sulkunen, Siiri Kautto, Pirita Janhonen ja Karoliina Kinnunen.

ZOO:n ensi-ilta on TÄNÄÄN lauantaina 26.5. Teatteri Miilulla, mutta esityskausi jatkuu vielä viiden esityksen verran kesäkuun 10. päivään asti. Jutun fb-tapahtumaan pääset tästä :)

Kommentit